Uula traditionele scandinavische verf

Uula biedt een oplossing voor al het houtwerk met verf op basis van natuurlijke grondstoffen. De basismaterialen voor de meeste producten van Uula zijn aardpigmenten, natuurlijke drogende olie en natuurlijke harsen. De kwaliteit van de verf wordt door 40 jaar scandinavische ervaring bewezen.

Via deze link springt u meteen naar het Uula assortiment in onze webshop. Algemene informatie en kenmerken van natuurverven vindt u onder advies natuurverf.

Uula is strikt genomen niet een 100% natuurverffabrikant. Traditionele receptuur schrijft voor sommige producten bijvoorbeeld een toeslag van petroleum voor (dit is niet herwinbaar - het is niet weer aan te planten o.i.d. - daarom voldoet het niet aan het verlanglijstje van de natuurverffabrikant). Echter, in deze zin voldoet geen enkele natuurverffabrikant volledig aan die eis - de bron voor aardpigmenten is ook eindig (hoe groot die voorraad ook is).

De producten van Uula:

-Lineco, oplosmiddelvrije dekkende halfglanzende zuivere lijnolieverf. Zeer betaalbare klassieke verf. U verwerkt geen terpentine of terpentijn, alleen verf. Een liter verf is dus ook een liter verf. Een pot oplosmiddelhoudende normale lakverf bevat snel 32% oplosmiddel. Dit verdampt, u koopt dus eigenlijk geen liter, maar 0,68 liter. Daarnaast is de verf dampopen en spanningsarm, alles wat een lijnolieverf kenmerkt. Lineco kan over alle oude lijn- en alkydolieverven gezet worden.  Voor kozijnen, deuren, houtwerk algemeen. In klassieke kleuren volgens een vaste kleurenkaart:

Uula kleurkaart

-Farfoil, de stompmatte variant van dekkende lijnolieverf in dezelfde kleuren als Lineco. Deze receptuur kenmerkt zich door lijnolie met een toeslag van Petroleum. Veel gebruikt op houtrijke objecten zoals tuinhuizen. Ook voor binnenwerk kan dit een mooie keuze zijn. Farfoil heeft ook alle positieve kenmerken van een echte lijnolieverf. Het stompmatte maar wel "dichte" karakter qua uiterlijk geeft een bijzonder effect. Matte verf verbloemt de ondergrond en de kunsten van de schilder, men ziet er nauwelijks stof in. Makkelijk schilderen dus.

-Into meubelverf, de sneldrogende, plastic- en kunstharsvrije watergedragen olieverf, leverbaar in alle kleuren! Into wordt voor de finse markt in een aantal varianten gemaakt. Dit is de sterkste en de snelst drogende variant. Vanwege dit karakter kan de verf ook goed ingezet worden als verantwoord alternatief voor het dekkend schilderen van trappen en vloeren. Erg plezierig in gebruik, de meest vriendelijke lakverf die wij kennen qua geurbeleving - bijvoorbeeld erg geschikt voor schilderwerkzaamheden bij zwangerschap.

- Roslagin, de buitenbeits van Uula. Het fotootje bij dit item toont de zwarte variant. Een traditionele mix van lijnolie, houtteer, boomhars, aardolie en gomterpentijn. Door deze samenstelling traag drogend, voor het hout is dat perfect: dit geeft een zeer goede verankering en een afwerking die nooit gaat bladderen. Voor zowel ruw als geschaafd hout.

- Olielazuur, de semi-transparante lazurende beits voor binnen en buiten. Gemaakt van gekookte lijnolie, natuurlijke harsen en pigementen. Voor decoratief glaceerwerk wordt deze verf ook over dekkende kleuren gezet, dit geeft een speels effect. Binnen toepasbaar op alle houten vlakken. Buiten alleen op verduurzaamd hout of op red cedar toe te passen.

-Stockholmer teer , de echte scandinavische houtteer van de beste kwaliteit. Houtteer is chemisch gezien wat anders dan (het verboden) koolteer. Deze bruine teer wordt bij voorkeur uit harsrijke pijnboom (wortels) gestookt middels een verhittingsproces dat pyrolyse heet. Met name harskwaliteit van dit hout, de hoeveelheid hars en deels de kunde van de stoker bepaalt de kwaliteit van de teer. Door hoge verhitting van het hout met erg weinig zuurstof vormt zich uit de hars en de verbrandingsproducten van het hout de teer, bestaande uit de vloeibare vaste stoffen en de gassen die worden opgevangen. Gebruik omvat o.a. verzorgen van boomwonden, hoeven van paarden, het teren van schuren, gevelbetimmeringen, schuttingen, schepen. Oude carbolineum kan ook geteerd worden met Stockholmer teer.

 

 

 

 

goto top of page