Osmo Hardwaxolie

€ 22,95

Osmo Hardwaxolie / hardwasolie 3032, 3062 mat en 3040 wit, de bekende en veelgebruikte houtbescherming.

Osmo Hardwax-olie bestaat uit een alkydolie, gemaakt uit natuurlijke niet-drogende olie, plantenwas, parrafines, droogmiddel en aromaatarme terpentine. Vanuit verfchemisch oogpunt is het een lak, met een additief van wassen. Het is een makkelijk verwerkend en gewoon goed drogend product, dat maakt het veelgebruikt.

Osmo dient 2 x dun opgezet te worden met kwast of roller, waarbij men een rendement van 24m2/liter moet halen. Voor een vloer van 60m2 is dus 5 liter nodig (60 x 2 lagen : rendement 24). Meubelmakers wrijven Osmo vaak na (het overtollige verwijderen zolang nog nat, zoals verplicht bij een zuivere drogende olie), dan geeft het meer een echte oliefinish. Alle methodes zijn natuurlijk geoorloofd en kunnen ook tot een goed resultaat leiden, echter de fabrikant raad aan het gewoon 2 x dun aan te brengen.

In vergelijking met natuurlijk drogende olie kleurt de Osmo iets minder donker en is de nageling ook minder (dit ligt aan de gebruikte olie die ten grondslag ligt aan de alkyd-olie en aan het toegevoegd matteringsmiddel). Het meest naturel blijft de "mat" 3062. 

Door de dunne laag krijgt het hout een vrij matte uitstraling, wel vergelijkbaar met een machinaal geoliede vloer. Het laagje op het hout geeft wel een bescherming die richting lak gaat: Osmo ligt op het hout. Het is echter wel een dunne laag met een beperkte slijtvastheid! Zie eventueel het verhaal "olie of lak" bij Aquamarijn Corcol op deze site of meer uitgebreid meer specifiek de adviespagina houtafwerking.

In 750 ml (goed voor 9m2 x 2 lagen), 2.5 liter (30m2 x 2 lagen); in mat 3062/ regulier 3032 (zg) / wit transparant 3040.

Artikelnummer: 0212

goto top of page

gerelateerde producten