Oliemixtion LeFranc 3 en 12 uurs

€ 11,50

LeFranc mixtion, de klassieke lijm voor vast op vloei bladverguldingen. Vertrouwde kwaliteit. Goede vloei. Verkrijgbaar in een 3 uurs-variant en een 12 uurs variant. Voordeliger is Kolner Oliemixtion of (de volgende vanaf kwart liters echter) Duitse Oliemixtion.

De 3 uurs wordt in Nederland het meest gebruikt. Sterk afhankelijk van de omstandigheden, zoals aard van de ondergrond/temperatuur/luchtvochtigheid/laagdikte van de mixtion/ouderdom van de mixtion, plakt men na 1,5 uur tot 4 uur droogtijd. Dit kan ook nog langer zijn.

De 12 uurs mixtion wordt door LeFranc zelf het betere product gevonden qua duurzaamheid. Men heeft ook een ruimere tijdspanne waarbinnen optimaal verguld kan worden. Echter, gezien de normale werkdag kan ongeveer 12 uur tussen lijmen en plakken lastig zijn (hoewel dit kan betekenen: eind van de dag in de mixtion zetten, volgende ochtend plakken).

In het algemeen is een kleine kleefkracht gewenst, zeker niet een natte kleefkracht. De mixtion mag op een soortgelijk proef-ondergrondje een piepend weerstandgeluid geven als men er overheen wrijft. Zoals bij verse lak of zoals bij een volle waslaag. Is de lijmlaag te nat dan krijgt men een matslaande vergulding: het goud verzuipt in de lijmlaag. Is de lijm te droog, dan is het natuurlijk ook lastig plakken.

Er zijn ook vele alternatieve handelswijzen waarop de ervaren vergulder de oliemixtion verwerkt (zoals mixtionneren en vervolgens de mixtionlaag goeddeels verwijderen). Zie ook feldmanns polierpasta / hoogglans-polijstpasta. Ervaring is dus een groot voordeel, echter zeker geen must. Iedereen kan (leren) bladvergulden, lees ook het advies bladvergulden. Vast op vloei vergulden blijft een kwestie van knippen en plakken. Andere veelgebruikte lijmen? Zie Instacoll of snelmixtion (o.a. Permacoll). Rendement tussen de 12 en 30m2 per liter.

Artikelnummer: 2402

goto top of page

gerelateerde producten