krijtverf

€ 21,50

Krijtverf van Duller & Co is een supermatte, egaal en zeer goed dekkende watergedragen verf, vooral gebruikt op muren als zeer matte muurverf en op meubels als decoratieve verf. Op muren kan men een gewone muurverfroller en kwast gebruiken. Op meubels wordt deze verf vaak toegepast als men een zeer mat, krijtachtig uiterlijk wil. Zeker op kaal hout is het een plezier om met krijtverf te werken (zie wel de tips onderstaand!). N.B. de (technisch) donkerde kleuren zullen normaliter altijd twee lagen nodig hebben om volledig te dekken, zoals normaliter op muren. Een enkele kleur, zoals de volle oker "7 goud", dekt aanzienlijk slechter. Dat varieert met het pigment. Technisch lichte kleuren dekken meestal in 1 x in deze verf.

De verf leent zich zeer goed voor technieken als doorschuren en patineren. Op meubels wordt deze verf aangebracht met platte kwast (zeer geschikt is bijvoorbeeld deze spalter) en naar wens afgewerkt met (matte) vernis (zoals polyvine matte vernis , skylt ultramat of traelyx natural finish), een boenwas of een wasvernis. Het uiterlijk is, ook zonder verdere decoratietechniek, anders dan dat van een (matte) lakverf, te weten matter en met meer zichtbare kwasttextuur. De matste afwerking zonder risico op mat-wittige vlekken (met name een risico op donkere krijtverf-kleuren) heeft men met traelyx natural finish. Krijtverf wordt wel altijd iets donkerder van het afwerken (de kleur verdiept iets, een deel van het krijt verliest zijn dekking. Dit is niet veel donkerder maar meestal wel waarneembaar).

Rendement: 6-8 m2 per liter. Duller & Co heeft een mooie eigen kleurenwaaier (scroll naar beneden). Ook alle bekende mengkleuren zijn mogelijk uit bijna elke waaier. We zijn gewend kleuren te repliceren, zonodig handmatig en herhaalbaar door ons gecorrigeerd.

Voor meer informatie lees ook onze adviespagina krijt & kalkverf.

N.B. Alle krijtverf wordt speciaal voor u gemengd en is dus uitgesloten van retourname.

N.B. Onderstaande kleurkaart geeft een indicatie, kleuren op een beeldscherm representeren niet de precieze kleur. Kleurkaartjes bestellen? Klik hier voor de mogelijkheden.


 Tips en adviezen:

- Krijtverf hecht het best op een (wat) zuigende ondergrond, zoals direct op kaal hout, gips of over een matte (grond)verf.

Krijtverf - merken die beweren dat de verf op alles hecht zonder schuren slaan de plank nogal mis. Een leuke, verleidelijke bewering wellicht maar probeer het gerust zelf uit... Alle krijtverfven hebben relatief weinig bindmiddel (lijm), dus de hechting is altijd minder op een gladde, dichte ondergrond. Ja, de meeste verf blijft wel 'hangen' op bijvoorbeeld een geglazuurde tegel of glad kunststof (onze krijtverf zal daarin absoluut niet minder presteren) - maar dit is wat anders dan een goede, belastbare hechting! Het hangt dus ook af van het doel van het te schilderen object. Een sierobject kan men inderdaad direct in de krijtverf zetten (maar ook in bijvoorbeeld een muurverf of kinder-plakkaatverf). Omdat krijtverf echt een 'marketing' -product is geworden wordt het ook aan de man gebracht door mensen met wellicht veel enthousiasme maar evenveel gebrek aan verfkennis. Wij werken al sinds de vroege jaren '90 met inmiddels bekende merken krijtverf.

-Gebruik dus liefst een matte (hecht) primer op een gladde, dichte ondergrond zoals harde kunststoffen.

-Krijtverf heeft geen isolerend vermogen. Dat wil zeggen, (met name) lichte kleuren kunnen op diverse houtsoorten doorslag geven! Dit geeft een vlekkerig, geel- tot bruinachtig effect. Een kast of stoel die gelakt is, kan men dus beter in de lak laten zitten en niet kaalschuren- deze isoleert dan. Een test geeft in principe direct een antwoord. Test ook een eventuele aflak over de krijtverf, deze kan de doorslag verergeren! Isoleren van een ondergrond is het meest handig met of een oliebasis grondverf of een witte isolerende schellak. Na 1 laag isolerende verf kan men de krijtverf opzetten.

-Krijtverf wordt tegenwoordig vaak zonder afwerking gebruikt, maar heeft dan een gering afneembaar karakter. Door de matheid blijft er makkelijk vuil achter. Een was of een matte (decoratie)vernis geeft alsnog een mooi patin, heel anders dan een matte lakverf!

Artikelnummer: 4001
Zorg voor een correcte code, eventueel i.c.m. naam of waaiernaam. Bijvoorbeeld Ral 1019, of Sikkens F2.10.60. Alle bekende waaiers zijn mogelijk. Bij twijfel, bel of mail.

goto top of page