Kalkwas wit , witte was / blauwgrijze was

€ 17,95

De traditionele kalkwas is wit. Dit merk betreft een echte was, bestaat niet uit "opgeschuimd" oplosmiddel (meestal tolueenhoudend) en een klein beetje synthetische was maar uit bijenwas, carnaubewas, natuurlijke terpentijn, titaanwit en krijt. Er is ook een blauwgrijze variant. Kalkwas geeft een mooie decoratieve finish, direct op kaal hout of over matte krijtverf of kalkverf. Men kan dit de originele whitewash noemen. Op eiken geeft een meer een zichtbare gewitte open nerf dan water-, lak-, of kleurbeitsen. Op naaldhout geeft het ook een sympathiek onregelmatiger effect dan andere beitsen. Ook erg mooi over wasbeitsen in een houtkleur, of in combinatie met antiekwas.

De laagdikte bepaalt de hoeveelheid wit. De glans van was kan varieren van vrij dof tot glanzend, afhankelijk van laagdikte en het opboenen. Wel geeft een was altijd een natuurlijke glans. Was is niet heel sterk: oppervlakkig is een waslaag vocht- en vuilafstotend en antistatisch. Echter, de was is ook vocht- en warmtegevoelig. Vergelijk met schoensmeer: een buitje betekent opnieuw boenen. Was is dus voor buiten niet geschikt, hooguit als periodiek onderhoudsmiddel (denk aan het in de was zetten van de boot of auto).

Men kan was ook in diverse patineertechnieken gebruiken. Aparte of aangepaste kleuren krijgt men door was met pigment (droog of zelfs universeel pigment) te mengen. Gekleurde was over matte verf is een goed te sturen patin: met blanke was is de hoeveelheid kleur te sturen. N.B. Was is niet af te lakken! In 0,5 of 5 liter (wit). Een halve liter is goed voor zo'n 6-7 m2.

Artikelnummer: 7002
Catalog: 
kalkwas op grenen
kalkwas op grenen

goto top of page