Instacoll van Kolner

€ 12,95

De Kolner Instacoll is na 25 jaar een vaste waarde geworden als veelgeprezen en veelgebruikte mixtion. 

De belangrijkste verschillen tussen deze watergedragen lijm en de traditionele oliemixtion zijn: levert een echte hoogglansvergulding, de vergulding is direct buitenwaardig, de planning (wanneer kan ik plakken?) is geen probleem meer. Met oliemixtion is overigens ook een hoogglans te verkrijgen met een specifieke methode, dit wordt elders door ons uitgelegd, zie hoogglans - polijst pasta. De gewoonlijk verkregen glans is niet de polijstglans van Instacoll. Daarnaast moet oliemxtion officieel een tijd doorharden voordat ze buitenwaardig is.

Instacoll komt in blank of in geel-semi dekkend. Het product kan worden verspoten, mits de ondergrond zich daarvoor leent, of verkwast. Gebruik bij kwasten een zo zacht mogelijk penseel zoals de filament spalter of voor kleinere werken de filament kattetong of filament lyon.

De moeilijkheden van deze mixtion: de vloei van het product. Daar de hoge glans van het goud alles verraadt is een kwaststreek snel zichtbaar. Dit met name op vlakke delen. Bij bollingen neemt de reflectie van het goud de overhand. De vloei is, gelijk een watergedragen polyurethaan tegenover een oliebasis verf, natuurlijk minder dan die van oliemixtion. Voldoende vol opzetten, minimaal verdunnen en zo min mogelijk streken gebruiken zijn de tips. Voor iemand die geen oliemixtion gewend is, is deze lijm wellicht wel makkelijker- want ook aan een olievergulding kleven haken en ogen. De lijm dient vervolgens volledig droog (!) aan te voelen. Een vloeiblaadje van het goud mag niet lichtjes (hoorbaar) in de lijm blijven kleven. Na droging, van officieus ongeveer drie kwartier, heeft u zo'n 3 uur om te plakken met in de regel goud vast op vloei / transfergoud.

Instacoll activator: Grotere vlakken? Geen probleem, de lijm kan ten alle tijde geactiveerd worden met de Instacoll Activator. Deze activator is in onze ervaring niet strikt noodzakelijk, de instacoll basis is de lijm. N.B. de fabrikant adviseert wel altijd te activeren. De activator maakt de lijm weer precies klevend genoeg. Men kan, het goud op een vaste plaats houdende, stevig aanwrijven op de achterzijde van het vloei. De Instacoll is hier hard genoeg voor (niet doen bij oliemixtion!). Hoewel droog aanvoelend is het de perfecte kleefkracht voor echt goud vast op vloei. Na (deels) plakken kan men, in de tegenovergestelde richting van het plakken, zachtjes polijsten met een Instacoll doekje of een zacht, ongebruikt stukje zeemleer. De hoge polijstglans komt nu naar boven.

N.B.: niet geschikt voor slagmetaal! N.B.: voor zilver of palladium , gebruik Instacoll H.A. (High Active).

Klik hier voor een gedetailleerder gebruiksaanwijzing.

Zie voor ondergrondvereisten: advies bladvergulden.

Artikelnummer: 2401

goto top of page

gerelateerde producten