Goudwas

€ 11,60

Goudwas (cire a dorer), ook wel verguldwas genoemd. In 9 kleuren (koper, zilver, tin en 6 goudkleuren). Lefranc maakt nog zo'n klassieke verguldwas, van bronspoeders en was. Hiermee kan eenvoudig gedecoreerd worden, met een doekje of de vinger pakt men de was op en smeert deze ofwel dekkend of wat meer "patinerend" over de ondergrond. Perfect voor het aanzetten van biesjes, randen, sierlijsten. Een mattere of zijdematte ondergrond werkt het best: decoratieverven, krijtverf, muurverf, kunstschilderverf, matte acryl- of alkydlak. Op een echt gladde, glanzende ondergrond "pakt" het minder natuurlijk.

Een eventueel surplus kan eenvoudig met wat terpentine verwijderd worden. Na droging kan de was worden opgeboend, de luster van de was en de goudglans van de poeders werken dan samen voor een mooie, maar rustige gloed.

De was is van een stevige harde soort na droging, waarschijnlijk een microcristallijne was. Was kan in principe niet worden voorzien van een aflak (hoewel schellak naar horen zeggen wel hecht), het is echt voor decoratief gebruik. Ook kunnen de poeders technisch gezien oxideren, echter de was beschermt de poeders goed zodat de kleur in onze ervaring altijd stabiel blijft.

Goudwas komt in een potje van 30 ml, volgens de fabriek goed voor een m2 (volgens ons iets minder). In dezelfde kleuren is er ook een goudverf.

Artikelnummer: 6003
zilver
tin
bleekgoud
messing
rijkgoud
klassiek
florentine
renaissance
koper

goto top of page