Craquele LeFranc Set

€ 18,50

Lakcraquele van LeFranc, de enige echt overtuigende lakcraquele (we hebben het hier niet over een bladdermedium). Dit betreft een set van 2 producten, die na elkaar verwerkt moeten worden om tot een transparante, wat vergelende craquele te komen. Het effect is dat van een gebarsten, gecraqueleerde vernislaag - de ondergrond blijft dus zichtbaar (een verfkleur, een decoupage, een schildering). 1 component afzonderlijk geeft geen barsteffect.

De eerste component is een vergelende "ouderdomsvernis", een oliebasis laag. Deze wordt over de gewenste ondergrond gezet, met rol of kwast. Deze ondergrond mag niet teveel zuiging vertonen- dan zuigt de ouderdomsvernis weg en kan ze niet meer 'trekken' aan de tweede laag, met als gevolg geen barsten. Meest geschikte ondergronden zijn: oude lakverf van mat tot glans, nieuwe lakverf op oliebasis, (eventueel mat en watergedragen) geverniste krijtverf. Ook metaal (zoals een 'nieuw' blik) is geschikt.De ouderdomsvernis dient ongeveer 2 tot 3 uur te drogen, afhankelijk van laagdikte, zuiging van ondergrond, temperatuur en gewenst effect. I.h.a. hoe meer de laag kleeft, hoe groter de craquele wordt ("australische landkaart-effect). Hoe droger deze laag, hoe fijner de craquele (als eierschaal-effect, fijne craquele als op porselein). De ouderdomsvernis dient dus nog een zekere kleefkracht te hebben.

Dan vervolgt men met de Craquele-vernis. Dit is een watergedragen, arabische gom-achtige vernis. Deze moet men redelijk vlot opzetten. Een penseel of fijne kwast (filament spalter) is gebruikelijk. Deze laag droogt vrij vlot. Een versterkt effect kan worden verkregen door met een haarfohn de droging te versnellen (nooit te dichtbij!). Een fijne craquele ontstaat. Let op, deze is nog nauwelijks zichtbaar! Het is een netwerk van barstjes in een transparante laag. De craquele wordt zichtbaar gemaakt door Patine brune of noir (traditionele bruine of zwarte patina, Lefranc) of olieverf uit een tube (kunstschilder olieverf) in de gewenste kleur met een doekje over de droge Craquele-vernis te wrijven. De overtollige kleur poetst men eenvoudig weg, louter in de barstjes blijft de kleur zitten. Een prachtige craquele is het resultaat.

N.B. voor belaste ondergronden moet het geheel nog afgelakt worden, op oliebasis in de gewenste glansgraad (mat tot glans). Diaglass mat leent zich zeer goed voor het craquele-effect, in een voordelige kwart liter.

N.B. Ons lukt het systeem altijd; echter men wil nog wel eens iets fout doen - oefening baart kunst. Tips en adviezen worden meegeleverd.

N.B WERKT ALLEEN ALS SET. 125 ML SET = 1,25 TOT 1,5 M2 OP EEN REDELIJK GESLOTEN ONDERGROND. 250 ml set voor plm. 2,5 tot 3,5 m2 en liter-set voor 10 tot 14m2. Ook losse componenten te verkrijgen, zie de lijst onderstaand.

Artikelnummer: 0239

goto top of page