Aquamarijn Corcol

€ 8,95

Corcol van Aquamarijn, de oplosmiddel- en watervrije olie die in 1 laag vult. Ideaal voor vloeren, tafels, meubels. In blank of 23 standaard tinten. Voordelig bij Duller & Co. Corcol vloerolie is te kleuren met Mengkleur voor olie, Ook zijn er kant- en klare testers van deze kleuren, zie Corcol ready mixed testers (tester is goed voor oppervlaktes tot maximaal 2m2).

Het grote voordeel van een oplosmiddelvrije natuurlijke drogende olie: 1 laag is voldoende. De slim verkookte lijnolie in de Corcol kan enorm goed indringen in de fijne capillaire ruimtes in het hout, lijnolie bestaat uit zeer kleine moleculen (zeker in vergelijking met synthetische alkyd- en polyurethaanolie). Mede daardoor heeft Corcol geen verdunning zoals terpentine nodig, het trekt toch goed in. Natuurlijke olie is soepel en spanningsarm. Doordat de verdunning niet nodig is, vult men het hout met olie en niet met iets waarvan een flink deel weer verdampt. De chinese houtolie in de Corcol zorgt voor een snelle droging.

Als beits is Corcol ook perfect: een gekleurde oplosmiddelvrije olie is de makkelijkste beits, qua aanzetloos verdelen. Een groot vlak (vloer) beitsen is vaak een uitdaging, men moet vlot, snel en kundig verdelen wil men de aanzetten beperken. Met oplosmiddelvrije olie is het haast onmogelijk aanzetten te creeeren. Men kan rustig de tijd nemen, een 'dubbele' laag olie geeft geen extra kleur. Alleen de tekening van het hout, de zuigingsverschillen in het hout spelen een rol. In de professionele vloerwereld wordt een snelle variant van de Corcol (Colorwash oplosmiddelvrije olieprimer 2k, ook van ursa paint/aquamarijn) veelal gebruikt om te beitsen en de dag daarop watergedragen te lakken met bijvoorbeeld Skylt.

Tafels en aanrechtbladen: hiervoor raden wij de inschuur-methode aan. Zet de olie op (licht overtollig) en neem een polijstpapiertje, aanbevolen korrel is 1200. Maak een schurende beweging. Wat er gebeurt: de licht natte laag olie op het hout schuurt u in, u maakt ongemerkt een polijstpasta van hout en olie. Dit verdicht het hout door de porien te vullen en het hout natuurlijk gladder te maken. Na dit inschuren (dit kunt u zo kort / lang doen als u zelf plezier geeft) nog goed droorwrijven met een katoenen lap. Na doorharding (altijd belangrijk!) zal het oppervlak nog veel resistenter zijn tegen vlekken, sauzen, wijn, koffie etc. geven zeer langdurig geen vlekken. Meubelmakers rapporteren dat na twee weken ook een hete pan geen enkel probleem is.

Intermezzo Vloeren: Olie of lak?

Olie is het meest geschikt voor hardere houtsoorten zoals eiken, zeker daar waar het een vloer betreft. Dit omdat een echte olie het hout vult met een droge taai-elastische laag,; maar geen film over het hout heen kan vormen. Bij lak is dit wel het geval: men lakt een aantal maal (minimaal 3x) zodat er een goede film over het hout ligt, dus vuil trapt men niet in het hout.  Olie vult het hout maar ligt er niet op (dat wil zeggen, daarvoor moet men bij applicatie zorgen door de overtollige olie te verwijderen. Doet men dit niet, dan droogt de olie op het oppervlak en krijgt men een zachte taaie laag (die licht kan kleven) op het hout). Een vaak aangehaald voordeel van olie is dat men het plaatselijk kan bijwerken. Dat kan zeker bij een echte olie. Alleen de schralere delen zullen weer olie opnemen. Echter, aan lak hoeft men, indien in gezonde laagdikte toegepast, jaren geen onderhoud te plegen. Mocht het tijdig gedaan worden kan men ook lak plaatselijk bijwerken. Plaatselijk krijgt men dan wel meer glans (of minder, in het geval van Skylt).

Voordelen van olie:

- een echt natuurlijke bescherming (echte olie);

- 1 laag is voldoende;

- doordat men veel minder product gebruikt dan bij lak: het is voordeliger;

- Op hard hout en/of in de juiste kleur (grijze, middenbruine olie o.i.d. waarop men weinig vuil ziet) en/of geringe belasting (niet op de begane grond, meestal sokken aan) kan een olielaag zeer goed voldoen. Schrijver dezes heeft zelf een zachte grenenvloer, op de begane grond, doet zijn schoenen niet uit- maar heeft een grijsbruine kleur olie. Zeer tevreden. Toch is het belangrijk aan te duiden dat pakweg 2 liter olie (nodig voor 50m2) niet dezelfde vocht- en vuilresistentie geven als 12 tot 15 liter lak (nodig of wenselijk voor 50m2).

De voordelen van lak:

- een goede lak in goede laagdikte geeft een jarenlange onderhoudsvrije vloer (10 jaar is geen uitzondering);

- lak kan tegenwoordig ook een ultramat onbehandeld effect geven, met wel de bescherming van lak;

- goede watergedragen lak vergeelt niet tot nauwelijks  (olie wel) en houdt blond hout blond (met mattering als UV-filter).

Rendement van Corcol: 15-30 m2 per liter.

Artikelnummer: 1209
Levertijd: 
Uit voorraad

goto top of page

gerelateerde producten