Allback lijnolieverf

€ 17,80

Zweedse lijnolieverf van de allerbeste kwaliteit lijnolie. Bevat geen oplosmiddel ofwel u koopt verf en geen terpentine of terpentijn/citrusverdunner, maar 100% verf. Deze pure lijnolieverf zal nooit bladderen (tenzij een onderlaag dat doet). De verf kan door het beitskarakter (=dekkend, maar behoeft geen grondverf en kan niet bladderen) direct op kaal hout gezet worden. Dient er ook gevuld te worden, steek uw licht eens op bij de bijpassende dampopen milieuvriendelijke vulmiddelen.

Zeer zuigend, oud schraal hout eventueel voorbehandelen met gekookte lijnolie. Voor schimmelwerende buiten werking een deel zinkwit aan de verf toevoegen,  Allback lijnolieverf zinkwit. 15 tot 20% is de standaard. Dit komt neer op max. 0,2 liter per liter lijnolieverf. Op de kleur heeft dit geen invloed, behoudens bij verona bruin en zweeds rood. Er is ook een standaard wit beschikbaar dat deze toevoeging reeds heeft (wit met extra zinkwit). Ook wat extra droogmiddel kan ingezet worden voor een vlottere aandroging.

Let op! Binnen zal bij lichte kleuren, met name in donkere ruimtes een duidelijke vergeling waarneembaar zijn. Dit geldt voor alle lijnolieverf, deze vergeelt sterker dan synthetische olieverf. Rendement: 10-25m2/l, sterk afhankelijk van de aard van de ondergrond. Lijnolieverf altijd dun verwerken! Hier is een link naar de folder die een matige kleurkaart bevat (pag. 26 en 27) (let op, online kleurkaarten zijn slechts indicatief!):  N.B. een aantal kleuren ontbreekt op deze kaart, Antraciet, Ral 9010, Stand-, Monumenten- en Zwartgroen. De complete Allback folder kunt u hier lezen.

N.B.: Lijnolie heeft veel mooie eigenschappen, die bijvoorbeeld zorgen voor diep indringende hechting van de verf. Op de adviespagina natuurverf valt daar meer over te lezen. Lijnolieverf is echter niet altijd zaligmakend: op sommige plekken is het gewoonweg te vochtig, ondanks het relatief damp-open karakter kan vocht niet weg. Op mijn eigen schutting, in een vochtige hoek van een Amsterdamse binnentuin (de muren en tegels zijn groen van de alg) werkt het perfect. Dit gegeven voorbeeld heeft natuurlijk geen liggend hout en ondanks de beschutting is er blijkbaar voldoende ventilatie. De werking van een meer damp-open systeem zal per ondergrond, kleur, verfconditie en systeemopbouw, lokatie etc. verschillen. Lijnolieverf, met zijn (dekkende) beitskarakter, kan relatief snel matteren. Vuil kan dan sneller aangrijpen, gecombineerd met vocht (door de constructie / de afwatering / ondergrond niet voldoende droog geweest) kan de laag dan sneller degraderen dan men hoopt.

Artikelnummer: 1301
Levertijd: 
0.2 uit voorraad,ook liters deels direct (tot + 3 dagen)

goto top of page