Allback dubbel gekookte lijnolie

€ 15,95

Allback gekookte lijnolie is lijnolie van de allerzuiverste kwaliteit. Deze lijnolie is zodanig geperst, gesteriliseerd en gezuiverd dat er geen slijmstoffen (o.a. proteinen) inzitten. Te gebruiken op hout, metaal en steenachtige ondergronden (niet geglazuurde tegels, natuursteen, alkalisch uitgewerkt beton). Ook zeer geschikt voor het voeden van verschraald schilderwerk (verschoten dekkende verf, lak of beitslak). Bij goedkopere olie, geperst met behulp van katalysatoren, zijn slijmstoffen altijd te zien op de bodem van de fles of can.

Hoe goed lijnolie per definitie ook is, deze slijmstoffen kunnen op zich dienen als voedingsbron voor bacterieen. De Allback lijnolie is dan ook perfect voor bijvoorbeeld het impregneren van zuigend hout als voorbehandeling voor schilderwerk buiten. Ook hout dat door aantasting zacht en bros geworden is, maar wel droog (gemaakt) is, kan heel goed eerst geimpregneerd worden met deze lijnolie. Gekookte lijnolie is door polymerisatie van de olie sneller drogend en sterker in vergelijking met rauwe lijnolie. Daarnaast voegt men vaak droogmiddel toe, echter bij deze olie niet (droogmiddelen zijn metaalzouten die zorgen voor een snellere oxidatieve droging). Voor de meeste beschermingsdoeleinden is gekookte lijnolie te prefereren boven rauwe lijnolie. Natuurlijk drogende olie moet normaliter altijd zo verwerkt worden dat de olie in de ondergrond zit: m.a.w. de olie die niet in de ondergrond verdwijnt moet weggewreven worden met een doek.

Een deel van het 'geheim' van lijnolie is de zeer kleine molecuulgrootte. Deze is vele malen kleiner dan die van alkyd- of polyurethaanolie, zodat het indringend vermogen van lijnolie zeer groot is. Daarnaast helpt hierbij ook het spanningsarme karakter van natuurlijke olie.

Let op! Lappen met drogende olie kunnen broeien en ontvlammen. Altijd zuurstofrijk uithangen of in zuurstofarm (bijv. in plastic zak) bewaren.

Gekookte lijnolie wordt vaak verdund met terpentine, terpentijn of citrusverdunner. Gezien de impregnerende en spanningsarme eigenschappen van de olie zelf is dit niet nodig. De verdunning verdampt alleen maar en zorgt voor een mindere vulling. Rendement: sterk afhankelijk van de ondergrond, 4 tot 25 m2/liter.

Artikelnummer: 1302
Levertijd: 
5 liters en liters voorradig.

goto top of page

gerelateerde producten