Sjabloneren

Deze tekst behandelt het werken met sjablonen op muren en meubels, met verf. Voor onze online sjablonen klik hier.
Onze sjabloon-collectie wordt met lasers gesneden uit folie, in Engeland en Nederland.

Decoratie met een verfsjabloon is vrij eenvoudig.

Welke verf?

De meest geschikte verf vinden wij watergedragen verf. Dit kan muurverf zijn, krijtverf maar ook acryl kunstschilderverf of hobbyverf. Alle types watergedragen verf werken eigenlijk goed, op verdunde aquarel of anderzins waterige verf na. Dus ook mogelijk zijn metallics en parelmoerverf. Er werd in het verleden ook nog wel pasteuze olieverf (soort oliepastels) aanbevolen. De trage droging hiervan echter zit in de weg bij het eventueel snel verplaatsen van het sjabloon.

sjabloon met meerdere kleuren gesjabloneerd         

De techniek.

Het sjabloon kan op de ondergrond worden vastgezet met: de hand / een beetje schilderstape / lijmspray. Het eenvoudigst is het plakken van een paar stukjes tape op de rand van het sjabloon. Mocht u twijfelen aan de kwaliteit van de hechting van de ondergrond (bij muren kan dit zo zijn), gebruik low-tack tape en/of maak het tape minder klevend door het een paar maal op uw pluizige kleding te hechten alvorens gebruik. Met 1 hand duwt u dan nog op een strategische plek op het sjabloon.

HET BELANGRIJKSTE is het gebruiken van een minimale hoeveelheid verf. Dit wordt bereikt door de sjabloneerkwast / de zijkant van een schuimroller / het rollertje te voorzien van verf en dit daarna weer kwijt te raken. Dit d.m.v. afrollen of afdeppen op een stuk karton. Doe eerst een test. Maak een tamponnerende beweging, dep de verf op het sjabloon. Niet schilderen! Krijgt u lelijke randjes, wordt het sjabloon niet strak? Dan moet u nog beter worden in het afrollen of deppen van de verf. De kwast/rol mag bijna droog zijn. Dit is niet moeilijk, wel een must.

Bijkomend voordeel van een bijna droge kwast is dat de (dus watergedragen) verf ook in een halve minuut voldoende droog is om het sjabloon ernaast en indien nodig op het al gesjabloneerde te zetten. Dit is de precies de tijd die u nodig heeft om weer nieuwe verf te pakken en af te deppen, en bewonderend te kijken naar het zojuist gesjabloneerde deel. Is de verflaag niet dekkend genoeg? Ga er op dezelfde, zuinige wijze overheen. Doordat de verf dus bijna instant droog is kan dat heel snel. Is de verflaag nog niet dekkend genoeg? Koop ook uw verf bij ons....

Extra effect bij het sjabloneren.

Twee kleuren kunnen eenvoudig overlopend, door elkaar of met schaduw-effect gesjabloneerd worden.

Door elkaar: Pak willekeurig een gedeelte mee in 1 kleur, vul de open stukken in met de andere. Het resultaat: het lijkt direct of u enorm uw best hebt gedaan. Niet geslaagd? Dat moet dan liggen aan de gekozen kleurcombinatie. Kies bij voorkeur niet een te groot contrast in licht/donker.

Overlopend: voor een zgn. "sunburst" effect: sjabloneer 1 kleur vanuit het midden van het sjabloon, enigzins rafelig (dit gaat vanzelf) niet helemaal tot de randen. Vul de buitenzijde op met de andere kleur verf.

Schaduw: sjabloneer het gehele sjabloon met verf kleur 1. Laat dit drogen (een minuut of wat is dus vaak voldoende). Leg het sjabloon weer op dezelfde plek. Verschuif het een beetje. Sjabloneer het geheel weer met kleur 2. Et voila: een schaduwrandje / diepte of hoe u het wilt noemen.

sjabloon in 1 kleurtweede kleur op sjabloon

Sjabloon in 1 kleur, tweede kleur toegevoegd op foto 2...

sjabloon op het reeds gesjabloneerde leggen en verschuiven.."schaduw" gesjabloneerd

 Sjabloon op het reeds gesjabloneerde gelegd en wat verschoven, het geheel weer

gesjabloneerd. Nog onvoldoende afgedept...die randjes kunnen strakker!!

 

goto top of page