Muur coaten in plaats van tegels

Welke verf is geschikt voor de keukenwand / badkamer in plaats van tegels? Er zijn meerdere opties, oplopend van eenvoudig afwasbaar tot waterdicht. Onderaan de pagina vindt u advies voor verf in de natte cel zelf.

De ondergrond. Deels bepaalt de ondergrond nog wel de eindsterkte van een coating: een stuclaag kan super-reinigbaar worden maar is mechanisch altijd kwetsbaar, indien men met een scherper, harder, zwaarder voorwerp er met enige kracht tegenaan stoot. De verflaag helpt wel maar kan in principe dit soort schade niet tegengaan. Het is goed daarvan bewust te zijn. Gemiddeld genomen heeft men daar niet snel last van boven een keukenblad of achter een fornuis.Een gewone gipsstuc is ook de meest voorkomende ondergrond. Idealiter zit een pan op het fornuis minimaal een centimeter of 5-7 van de wand. Ook is het verstandig de opening van een waterkoker  (stoom) niet altijd dicht tegen de wandafwerking te richten. Met deze kanttekeningen in gedachten kunt u een in principe probleemloze, jarenlang goed reinigbare ondergrond creeeren. 

Onderstaand zetten we alle keuzes op een rijtje.


 

Hoe te kiezen uit de lijst die hieronder volgt? Er zijn veel verfproducten die de functie van tegels goed kunnen vervangen. Hier eerst de twee meestgekozen en logsiche opties uit het rijtje gelicht:

Ons advies met de meeste gekozen sterkste opties:

1. Naturel finish. Wilt  u een muurverf (kleur) zo onopvallend mogelijk laten doorlopen, kies voor de ultramatte transparante coating Trealyx naturel finish. Let op, onopvallend met dien verstande dat de meeste muurverf in een kleur wel een fractie donkerder wordt door de opkleuring van het bindmiddel - trealyx droogt waterblank, maar de muurverf verdiept iets door het coaten. (Iedere normale muurverf voldoet in principe als ondergrond. Bij speciale verven, zoals kalkverf , leemverf, lijmverf etc. win eerst advies bij ons in of lees verder onder Traelyx naturel finish).

2. Een geschikte lakverf. Ziet u een zeer lichte tot hogere glans voor u? Kies voor een dekkende oliebasis lakverf of een dekkende watergedragen 2 k (oliebasis verf zoals Koopmans,de natuurverf Linolux/Aqualin , of een watergedragen 2 komponenten lakverf ). Let op, over een bestaande muurverf geeft meer glans meer structuur weer die al in de muurverf zit. Ook kan de hogere glans natuurlijk bereikt worden met een transparante niet-matte coating over een muurverf.


 Alle opties "verf voor boven het aanrecht / achter het fornuis" in volgorde van sterkte ons inziens (minst naar meest), daarna volgt een toelichting:

- schrobvaste muurverf/ (acryllatex) muurverf voor buiten (zoals acrylmat super)

- watergedragen matte lakverf en sigmapearl clean

- watergedragen zg of hg acryl / pu dekkend van goede kwaliteit (zoals ekodur)

- transparante coating (over muurverf) 1 komponent (zoals Polyvine vloervernis heelmat,  Rigo Step 6650 mat en Rigo Step 6660 satijn.

- oliebasis verf (mat, zg & hg) inclusief alle natuurlijke lakverf (zoals Koopmans zijdeglans of natuurverf toplin Aqua )

- watergedragen transparante coating, 2 komponenten (zoals naturel finish) en dekkende 2 komponenten watergedragen coatings (zoals Nylo Topcoat)

- 2 komponenten transparante coatings in de categorie extra sterke watergedragen PU (2 k mineral finish) of oplosmiddelhoudende polyurethaan (zoals Nelfadur 2 k)

Toelichting per product in dezelfde volgorde (bescherming van minst naar meest beschermend):

- Een schrobvaste muurverf betekent dat de muur reinigbaar is zonder dat de verf meekomt. Dit wil echter niet zeggen dat de vlek ook meekomt. Een normale watergedragen schrobvaste muurverf is mat en een vlek trekt er in. Een vetvlek of kleurvlek zoals tomatensaus krijgt men er niet uit. Een iets hogere graad van bescherming zou een schobvaste zijdeglanzende muurverf kunnen bieden (bieden we ook in onze winkel).

Er is ook muurverf zoals Sigmapearl Clean, die speciaal voor dit doeleind gemaakt is. Sigmapearl Clean matt (deze is trouwens ook niet totaal mat, Skylt en Trealyx natural finish zijn beduidend matter, te weten supermat en niet licht matglanzend) presteert echt goed, echter een transparante coating (alleen maar bindmiddel) of een zijdeglanzende tot glanzende lakverf-coating i.p.v. muurverf presteert beter. Er hoort ook een speciale cleaner bij de Sigma, dit is bij de andere coatings niet nodig. Als illustratie van het sterkte-verschil: de coatings zijn ook helemaal geschikt als vloerafwerking en hierin van project-kwaliteit - Sigmapearl op de vloer hoeft men echt niet te proberen.

- Watergedragen matte lakverf is door z'n matheid, indien goed geslaagd zoals One van Histor, toch gevoelig voor het aannemen van vuil. Ook heeft alle ons bekende watergedragen (zolang het geen olie-emulsie is) lakverf een vrij beperkte huidvetresistentie. Sigmapearl clean zal ongeveer in sterkte hiermee vergelijkbaar zijn.

- Watergedragen zijdeglans of hoogglans polyurethane / acryl dekkend kan het zeer goed doen, vermits van goede kwaliteit; zoals Ekodur. Huidvetresistentie is altijd een probleem, hoewel dit minder het geval is bij goede kwaliteit verf en dit achter een aanrecht minder een rol speelt. Langdurige inwerking van bijvoorbeeld tomatensaus-spettertjes kan op den duur (zeker op een witte coating) wel leiden tot vlekjes.

- Transparante coating, watergedragen 1 komponent over een muurverf. Dit kan vrij lang standhouden en flink reinigbaar zijn. Meestal wil men een mat type, dat zoveel mogelijk het strakke uiterlijk van een normale muur behoudt. Er is keuze uit 1-component zoals Polyvine decorateurs vernis heelmat (ook in zg/hg), Polyvine vloervernis heelmat of Rigostep 6650 mat / satin.

- Oliebasis lakverf : qua reinigbaarheid, duurzaamheid en verwerking werkt dit perfect. Zelf heeft schrijver dezes een natuurlijke variant hiervan op de achterwand boven het veel bekookte aanrecht (de aqualin satijn, watergedragen lijnolieverf), dit voldoet zeer goed! N.B. Lijnolieverf in een lichte kleur is wel sterker vergelend dan synthetische lakverf, zoals verderop in deze alinea genoemde Koopmans. Ook droogt lijnolieverf zeer traag.  Een oliebasis lakverf is niet ultramat, heeft lichte glans. Esthetisch is de lichte zijdeglans niet iets waar men van schrikt, is onze ervaring - een tikje glans op een wand is echt niet opvallend. Ook "mijn" Aqualin satijn heeft een heel beschaafd zacht glansbeeld. Op nieuwe stuc vinden wij het een mooi beeld geven. Andere zeer goede en voordelige oliebasis lakverf is bijvoorbeeld Koopmans zijdeglansverf.

Werkwijze: over een muurverf kan men direkt een (oliebasis) lakverf zetten. In het geval van nieuwe stuc is een grondverf (eventueel in dezelfde kleur) aan te bevelen, een grondverf dus zoals die gebruikt wordt voor hout en metaal. Aqualin satilin kan desgewenst direct over stuc.  Nooit rollen met een muurverfrol, pas de rol aan aan de verf: lakverfrollers dus (mohair, vilt, superfijne moltopren).

Let op! Echte zeep (zoals lijnoliezeep, groene zeep, natuurzeep) met een hoge pH-waarde kan als afbijt werken op olieverf, als bijvoorbeeld een klodder langdurig kan inwerken. Dit nadeel heeft een watergedragen coating niet.

- Transparante coating, watergedragen 2 komponenten: men kan ook 2-k vernis gebruiken, voor een hogere mechanische en chemische resistentie, zoals Rigo duo, Rigo Skylt of Trealyx natural finish - deze laatste is speciaal bedoeld als coating in bijvoorbeeld de keuken of op steenachtige vloeren. Skylt en Traelyx naturel finish zijn zo mat als (extra) matte muurverf en vallen dus het minste op. Lang voor dat het relatief gebruikelijk was muren te coaten i.p.v. te tegelen, verkochten we veelal de eerder genoemde 1 component Polyvine decorateurs vernis 1 komponent.  We hebben klanten die bijvoorbeeld na 8 jaar verhuizen en dit weer willen, dus er zijn zeker tevreden gebruikers hier van.  De huidige opties zijn dus sterker, de sterkere en supermatte variant op deze keuze is de Traelyx natural finish. Dit zal in principe niet zwakker zijn dan de volgende optie, oliebasis lakverf. De dekkende variant met gelijke sterkte als een transparante 2 komponenten-coating is de sterke Nylo Topcoat of het eveneens sterke Ekodur 2 k.

Let op! Een aantal op zich goede lakken zoals Hermadix vergeelt aanzienlijk. Ook een Rigostep duo vergeelt minimaal. Op een witte ondergrond is dat niet mooi, op een beetje kleur valt de vergeling meestal niet op.

Let op! Een transparante coating over een kleur muurverf die meer krijt / vulmiddel en wat minder lijm bevat (krijtverf en de meeste matte muurverf) geeft een iets donkerder resultaat (dan het niet gecoate), de verf kleurt iets op. De meeste muurverf in een kleur wordt dus ietsje donkerder.

Let op! Een transparante zeer matte coating, zoals Skylt, over een donkere kleur kan witte banen, strepen geven. Het matteringsmiddel wordt dan onregelmatig zichtbaar. Trealyx natural finish heeft daar geen last van!

De laatste, sterkste opties zijn ook bruikbaar in de natte cel:

- Traelyx Mineral finish:  de watergedragen, ultra matte transparante 2 k - PU die wel geschikt is voor het natte gedeelte van de badkamer, ook voor de vloer! Deze is natuurlijk ook inzetbaar op anderen ondergronden, als men ultramat en zeer sterk wil coaten.

- 2-componenten epoxy:  zoals Epoxy impregneer gevolgd door 2-k Polyurethaan - in de webshop als transparante coating maar in dekkende kleuren te krijgen. Voor een keukenwand of achter een wastafel is dat een beetje zwaar geschut. Het is duurdere en lastiger bovendien door het echte 2-komponenten karakter. Als vervanging voor tegels in een natte cel moet men wel naar een epoxy-product of een systeem met andere zwaardere 2-k lakken, zoals de hierboven genoemde trae-lyx mineral finish. Let altijd op het totale systeem: de eventuele bouwplaat, het stucmateriaal, alle coatinglagen, de aansluitingen, de kit - alles moet zo goed mogelijk kloppen.

N.B. en 2-k laag in een natte cel kan een mooi en duurzaam resultaat geven - verf is echter geen tegel! Er zijn vanuit de verffabrieken geen voorgeschreven gegarandeerde systemen die dus een  ondergrond voorschrijven i.c.m. een finish en hier een 'garantie' op geven, bij ons weten. Stucvarianten zoals Pandomo of het kalkgebaseerde Tadelakt in een natte ruimte zijn uberhaupt van zichzelf niet gegarandeerd probleemvrij, zo leren klantervaringen. Een coating kan dat niet zomaar allemaal oplossen. Wel maakt men dus, omdat de markt er is, tegenwoordig het product Mineral Finish dat specifiek beantwoord aan die vraag naar een ultramatte coating in de natte cel.

Dus: de coatings voor natte ruimtes worden door meerdere leveranciers geafficheerd, maar niet gegarandeerd - ook niet door ons. De ervaringen zijn in het algemeen zeker goed.  De ondergrondcondities en toepassing echter zijn voor ons niet te controleren en gezien de relatief extreme belasting - permanent vochtig en chemisch belast - is garanderen nooit mogelijk. Let op de juiste ondergrond, zojuist samengevat als bouwplaat, het stucmateriaal, alle coatinglagen, de aansluitingen, de kit.

goto top of page