Patroonrollers
OverzichtZIE DE SALE HOEK! Decoratieve rollers, ook wel behangpatroonrollers genoemd. Breedte van 1 rollerbaan is plm. 14,5 cm. Op de voorbeelden figureert ongeveer 1,6 x het patroon naast elkaar (de rol nog geen 2 x naast elkaar gezet).
Bovenstaande prijs geld voor de complete set: roller, beugel (houder) en sponsrol.
Gebruiksaanwijzing: De ondergrond dient een matte verf te zijn, normaliter een muurverf / krijtverf. Geen muren maar meubels? Zet de rol dan op kaal hout of op een krijtverf-ondergrond en lak het naar wens watergedragen af, indien een reinigbare decoratie gewenst is.
Moeilijk? Nee, maar wel even goed de aanwijzingen lezen!
De schuimrol van de patroonroller rolt men in met de verfkleur naar wens, normaliter ook een watergedragen verf (zoals een kwart liter krijtverf, zeker goed voor een muurtje van zo'n 6 x 2,4 m). Dit inrollen gaat het makkelijkst op het hoge gedeelte (''afrolgedeelte") van een verfbakje, in eerste instantie zonder de patroonrol aan de houder. Suggesties voor verf: normale matte muurverf, glanzende muurverf, parelmoerverf, metallics, glittervernis. Zet de patroonrol in de houder, rol deze (er zit nu nog geen verf op het patroon, wel op de schuimrol) in door een teststuk op een oude krant/doos o.i.d. te zetten. Nu kan men ook controleren of de roller juist wordt voorzien van verf. Patroon slipt hier en daar dicht, te veel verf? Rol nog een paar keer af, verwijder evt. wat verf met een tissue. Te weinig? Rol nog wat verf op de schuimrol. Normaliter zijn deze stappen niet nodig, zo lastig is het niet.
Als men het patroon aaneengesloten wil gebruiken: om bij een muur goed uit te komen kan men ervoor kiezen om in het midden te beginnen. Men meet de breedte van de muur, deel dit door 14 cm (breedte patroon). Het getal dat hier uit komt is even of oneven. Bij een even getal past bijv. 10 x het patroon aan de ene zijde van het midden en 10 x aan de andere zijde. Zet nu een stuk tape tegen het gemeten midden van de muur, van boven naar beneden. Het is vooral belangrijk dat dit visueel recht zit. Deze lijn gebruikt men om de roller te 'geleiden'. Bij een oneven uitkomst (er passen bijvoorbeeld 21 patronen op de muur) zet men dit tape een halve rollerbreedte (7 cm) uit het midden. Men houdt als men zeer ongelukkig uitkomt aan beide zijden een marge over van maximaal 6,5 cm.
Er zijn ook situaties waarin men 'gewoon' in een hoek kan beginnen. Bijvoorbeeld als een zijde verdwijnt achter een gordijn of als de muur 'het hoekje om gaat'. Dan kan men het patroon gewoon doorzetten tot het als het ware van de muur valt. Natuurlijk moet men ook de plint en het plafond afplakken/ afschermen met een kartonnetje/ afstand houden met de vinger.
Met een volle roller kan men makkelijk 3 banen van bijvoorbeeld 2,5 meter hoog zetten zonder dat de stempel vervaagt. Schep vervolgens het equivalent van 2 eetlepels verf op het (afrol-gedeelte van) rollerbakje en rol de schuimrol nog een beetje in. Zo kan men weer 3 banen doorgaan. Men rolt van boven naar beneden. In principe gaat de rol 'gewoon' naar beneden en niet in een schommelpatroon o.i.d. Natuurlijk is het spannend maar het werkt echt, en snel!
Alterneren: sommige patronen zijn nog chiquer of leuker als ze of alterneren (iedere baan verspringt een halve slag) of gelijk beginnen. Wij gebruiken hierbij de gietnaad van het patroon als hulpmiddel. De naad waar bijvoorbeeld het rolnummer vlakbij staat houden we dan naar boven gericht, vervolgens naar beneden etc (of de andere naad naar boven, dit is hetzelfde). Voorts, als men inderdaad een aaneengesloten decoratie wil maken, blijkt het in de regel mooier om echt aan te sluiten (liever iets overlappen dan een lege naad creeeren). Na afloop de spons en de roller direct reinigen met water en zeep.