Gele polijstgrondering
OverzichtGele polijstgrondering voor binnen (niet zwaar belaste ondergronden), een grondverf voor onder goudverf zoals goudverf Bladgoud, met een tweeledig doel. Voor buiten of zwaarder belaste ondergronden zie de Mulitprimers (eventueel in ondersteundende kleur).
Voor echt bladgoud is er de fond of echte bolus, deze duurdere middelen kunnen ook met hetzelfde doel onder goudverf gebruikt worden. Gele polijstgrondering is een betaalbaar en prettig werkend alternatief.
Gele polijstgrondering geeft ten eerste natuurlijk de juiste ondergrondkleur. Dekking, van eigenlijk toch matig dekkende mica- types goudverf, is zo veel sneller bereikt, Bijgaande foto’s tonen dekking met 1 laag. Het ziet er dan ook al echt goed uit, de kanttekeningen zijn: het wordt natuurlijk toch voller en dieper van twee of meer lagen goudverf / op groter, vlakker werk zal 1 laag goudverf over gele polijstgrondering normaliter zeker niet voldoen.
Ten tweede is gele polijstgrondering, zoals de naam al zegt, polijstbaar. Met name op kaal houten of schrale ondergronden kan dit wenselijk zijn. De grondering is zeer goed vullend, open nerf in hout kan in een paar lagen mooi gevuld worden. Het karakter van een polijstgrondering - veel vulmiddel - neemt met zich mee dat zo’n grondering geen perfecte gladde vloei heeft. Het gebruik van fijne filament spalters of andere modellen in deze haarsoort verdient daarom de voorkeur. Deze kwasten kunnen perfect met water en zeep gereinigd worden, om vervolgens gebruikt te worden voor de goudverf.
Gebruiksaanwijzing polijstgrondering:
- meerdere lagen kunnen met een droogtijd van 2 uur tussentijds worden opgezet. Een uur voldoet vaak ook al dit mogen we echter niet aanbevelen. Let er wel op grote laagdiktes in hoeken te vermijden.
- voor goede polijstbaarheid (en meestal ook voor voldoende vulling) zullen normaliter minimaal 3 lagen nodig zijn.
- laat de laatste laag tenminste 6 uur drogen alvorens het polijsten.
- het polijsten doet men met (perfect werkend: een paardenharen doekje niet-pluizend doekje, plaatselijk met wat alcohol bevochtigd. De laag grondering lost licht op. Hoge delen wrijft men zo weg en diepere delen vult men tegelijkertijd op. Niet te veel alcohol gebruiken (of dan wat langer wachten met wrijven), er is risico dat de laag tijdelijk licht gaat kleven en dat polijst niet fijn.
- Als de alcohol verdampt - dit gaat snel, men ziet de grondering opdrogen - kan met het doekje (het inmiddels drogere doekje of een droger deeltje) meer druk worden uitgeoefend, de laag gaat glanzen. Zo ziet men meteen goed wat nog verbeterd moet worden, waar nog beter gepolijst moet worden.
Enkele opmerkingen en nota bene’s:
- De polijstgrondering is natuurlijk ook goed schuurbaar, als men sneller resultaat wil boeken.
- Ook zonder te polijsten is de grondverf natuurlijk bruikbaar, echter de glanzende goudverf zal dan de kwaststructuur in de polijstgrondering naar boven doen komen.
N.B. : op een dichtere, minder zuigende ondergrond liever eerst een hechtbrug maken met een watergedragen multiprimer.
N.B. : op een ondergrond waarbij men het risico op doorslag vermoedt, zoals hardhout, bij voorkeur eerst een isolerende hechtprimer gebruiken. Deze oplosmiddelhoudende primers voldoen niet aan de Arbo-eisen voor gebruik binnen door schilders. Droogtijd tussen een sneldrogende multiprimer en de gele hechtgrondering is minimaal 12 uur (Kans op schiften als de ondergrond nog ‘vettig’ is.
Gele polijstgrondering, in 250ml (plm 2,5 m2 1 laag) en 1 liter (plm 10 m2 1 laag).