Krijt- en kalkverf

Artikel 10 van 10
Overzicht

Om direct naar alle kalkverf in de webshop te gaan klik hier. Voor krijtverf klik hier.

Krijtverf en kalkverf worden vaak in 1 adem genoemd. Sommige krijtverf-merken worden ook geafficheerd als zijnde krijt/kalkverf. Dit is onjuist. Anderen reppen over krijtverf als zijnde natuurlijk. Dit is ook onjuist. Zo zijn er veel onjuistheden die als waarheid worden gebracht. Wat is nou echt het verschil tussen krijtverf en kalkverf? Wat kan men er mee en waar moet men rekening mee houden?

Krijtverf en kalkverf: de verschillen.

inhoudsstoffen, toepassing, eigenschappen en uiterlijk.

-inhoudsstoffen:

Krijtverf is in principe een fantasienaam. Krijtverf heeft in alle ons bekende gevallen (ook onze meer dan uitstekende krijtverf) een kunststof bindmiddel. Dat is de lijm in de verf. Verf bestaat in principe uit bindmiddel ("lijm"), pigment/vulstoffen (dit geeft dekking) en oplosmiddel/drager (bijvoorbeeld water, terpentine of alcohol).

De lijm (het bindmiddel) in krijtverf is dus een kunststofbindmiddel. Dit plastic type lijm is droog zodra het water (en de eventuele andere alcohol-achtige oplosmiddelen) is verdampt. Zonder blikken of blozen wordt deze verf met kunststof-binder door veel merken 100 % natuurlijk genoemd...! Het is in de regel fijne, leuke en prettige verf maar echt niet natuurlijk!

Kalkverf heeft kalk als bindmiddel, een natuurproduct. De bij kwalitatief goede kalkverf zeer fijne kalkdeeltjes hechten aan de ondergrond en harden uit in reactie met koolstofdioxide. Dit proces maakt de verf CO2-neutraal. Aan kalkverf wordt door sommige fabrikanten een beetje kunsstoflijm toegevoegd (bijvoorbeeld om deze wat flexibler te maken, of beter te laten hechten op vrij dichte/kunststof-achtige latex-verf). Kalkverf heeft deze kunststof - toeslag niet nodig, de kalkverven die wij voeren zijn van natuurverf fabrikanten en dus ook zonder deze hulpstoffen.

Echte kalkverf is dus een echte natuurverf / duurzame verf. Ook het pigment in de kalkverf is vriendelijk: het is de kalk zelf, eventueel aangevuld met andere vriendelijke vulstoffen die dekking verlenen zoals marmerslijpsel.  Krijtverf heeft niets te maken met milieu-vriendelijkheid: er zit wat water in, niet heel veel lijm dus wat dat betreft ook niet uiterst belastend maar voorts: titaanwit (relatief belastend), plastic binder uit aardolie en soms schadelijke hulpstoffen (zoals andere oplosmiddelen dan water).

-toepassing:

Krijtverf

Een fijne krijtverf kan zowel goed op muren als op meubels worden toegepast. Op meubels echter wordt de krijtverf vaak afgewerkt met een (meestal) matte vernis, boenwas of een was(vernis). Wordt dat niet gedaan, dan grijpt de verf snel vuil aan. Een goede krijtverf heeft in principe genoeg hechting om over een met lakverf / blanke lak geschilderd meubel te gaan. Regulier ontvetten en licht opschuren volstaat. Een krijtverf heeft geen isolerend vermogen: lichte kleuren, zowel op onbehandeld naaldhout als eiken, kunnen geel-groene vlekken geven. Een afwerking met vernis(was) laat dit soms alsnog naar boven komen. Maak daarom een geverniste eiken stoel o.i.d. bij voorkeur niet kaal als u uzelf werk wilt besparen. Mocht u een kale ondergrond hebben en u wilt er van verzekerd zijn dat er geen vlekken doorslaan, zet het meubel dan in de Synthetische snelgrond (bijvoorbeeld Avis multiprimer) of de schellakisoleer wit.

Op meubels geeft een krijtverf een heel andere look dan een matte lakverf. Krijtverf altijd met een kwast aanbrengen, een platte kwast zoals een spalter is het meest gebruikelijk en fijn.

De verf is minder strak en voelt wat "echter" aan. Ook leent krijtverf zich perfect voor allerhande decoratie-technieken: patineren, doorschuren, craquelé en bladdereffecten, droge-kwast techniek etc.

Op muren doet een krijtverf datgene wat van een goede extra matte muurverf verwacht mag worden: het geeft een zeer mat, daardoor esthetisch strak en toch zacht effect. De verf droogt egaal op, effen. 

Op de naam 'krijtverf" zit geen recept of patent o.i.d. Kwaliteiten verschillen behoorlijk. Sommige soorten zijn wat dun en minder dekkend. Onze formule is bijvoorbeeld vrij thixotroop (dik) en superdekkend (geldt m.n. voor alle kleuren uit wit, ook voor een deel van de donkerder kleuren). Men kan deze altijd naar wens verdunnen als men toch een dunner of minder dekkend effect zou willen.

Kalkverf.

Een kalkverf wordt bijna alleen op muren toegepast. Kalkverf kan wel op onbehandeld hout of plaatmateriaal zoals MDF gezet worden, maar niet over een gesloten filmlaag zoals een lakverf.  De kalk gaat op hout een reactie aan met de inhoudsstoffen van het hout, zowel bij eiken als op naaldhout krijgt de kalkverf geel/groene kleurgroepen, die vaak niet erg in het oog springen. Wil men dit niet, dan moet er met een matte grondering geïsoleerd worden, zoals met schellak isoleer. Echter, op hout is de hechting van kalk wel het meest optimaal als dit kaal is. Voor een reinigbaar effect wordt kalkverf dan (zoals bij krijtverf) afgewerkt met een was, wasvernis of matte lak. 

Op muren - dé ondergrond bij uitstek voor kalkverf - geeft kalkverf een zeer kenmerkend effect. Kalkverf droogt in principe niet egaal op, maar geeft een zacht wisselend kleureffect. Alleen wit of zeer lichte kleuren drogen in principe egaal / effen op. Kalk stelt, anders dan krijtverf, meer eisen aan de ondergrond. De ondergrond dient voor een natuurzuivere kalkverf zuigend genoeg te zijn. Wel dient de zuiging niet te verschillen, d.w.z. grotere zuigingsverschillen leiden tot kleurverschil in de kalkverf. De zuigende plek, zoals bijvoorbeeld een gevuld gat in de muur, toont zich dan duidelijk in de kalkverf.  Alleen een impregnerende voorstrijk is dan vaak niet voldoende, een voorstrijk én een muurverf (of laagvormende kalkvoorstrijk) geven dan grote mate van zekerheid.

Geschikte ondergronden voor kalkverf zijn: middelkwaliteit muurverven of met kalkprimer voorgestreken ondergronden. Sterker zuigende ondergronden (zoals nieuw stucwerk) dienen voorzien te worden van bijvoorbeeld de Vega grondering van Kreidezeit. Te gladde en zodoende te weinig zuigende ondergronden dienen voorzien te worden van een laag Corifondo primer of Duller's kalkvoorstrijk.

Aanbrengen: Doordat laagdikteverschil (verschil in droogsnelheid) kleurverschil geeft bij kalkverf (dit ligt niet aan de 'dekking', kalkverf wordt nooit egaal behoudens wit/zeer lichte kleuren) wordt kalkverf eigenlijk altijd met de kwast verwerkt. De brede spalter of de kalkverf - blokwitter is daarvoor perfect.

Kalkverf moet soepel verwerkbaar zijn. Als de ondergrond wat sterker zuigt is verdunnen met water raadzaam. Kalkverf droogt veel lichter en dekkender op dan in natte vorm: de kalk en het vulmiddel krijgen pas hun witte kleur als het water verdampt.

-eigenschappen en uiterlijk.

Krijtverf geeft een effen, egale zeer matte laag. Krijtverf is behoorlijk dampdoorlatend, maar bevat toch wat remmend plastic.

Kalkverf geeft een zacht wisselend kleureffect - het geeft geen effen laag, tenzij men wit kiest of een zeer lichte kleur. Kalkverf is zeer damp-open. Kalkverf heeft een hoge pH-waarde en heeft daardoor een actief schimmelwerende werking, deze neemt af in de loop van de tijd. Kalkverf is niet reinigbaar / wasbaar. Onze krijtverf heeft wel een behoorlijke wasbaarheid (vochtig afneembaar zonder dat de verf oplost of gaat glanzen). Kalkverf geeft een kleureffect. Krijtverf is effen. Kalkverf in een kleur moet altijd met de kwast opgebracht worden (wilt u geen zichtbare roller zien). Krijtverf kan naar wens gerold of gekwast worden.

N.B: Duller & Co gaat definitief sluiten!

Dat is eind februari een feit. Zolang de voorraad strekt of zolang we het kunnen bestellen worden producten die in de webshop staan gewoon geleverd natuurlijk! Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn, dan communiceren we direct en storten we desgewenst direct terug - onze service blijft tot die tijd z.s.m. en gewetensvol zoals altijd.

N.B. accounts van vóór 10-2019 moeten helaas opnieuw worden aangemaakt (of bestel zonder account).

Verzending via Post NL of afhalen in Haarlem. Eenvoudig kiezen uit meerdere opties en duidelijke track & trace informatie. Duller & Co rekent voor Nederland een verzend bijdrage van € 7,25 bij bestellingen tot € 90,-; daarboven gratis verzonden. Voor de verzendkosten naar o.a. België, Duitsland en Frankrijk zie vanzelf in de webshop of onder 'Contact'.

© 2019 - 2025 Duller & Co | sitemap | rss