Allback lijnolieverf
OverzichtZweedse lijnolieverf van de allerbeste kwaliteit lijnolie. Bevat geen oplosmiddel ofwel u koopt verf en geen terpentine of terpentijn/citrusverdunner, maar 100% verf. Deze pure lijnolieverf zal nooit bladderen (tenzij een onderlaag dat doet). De verf kan door het beitskarakter (=dekkend, maar behoeft geen grondverf en kan niet bladderen) direct op kaal hout gezet worden.
Zuivere lijnolieverf kan een onregelmatig glansbeeld geven: er zit geen 'gedachte' achter de esthetiek van de glans, het is wat de mix van olie en pigment op betreffende ondergrond geeft. Dat kan een wat wisselend beeld geven, wel egaal dekkend in kleur maar met wat meer glanzende hogere delen van de kwaststreek en wat mattere delen. Voor binnen heeft men zo een echt geverfd oppervlak - uiterlijk snel te pakken, een authentiek effect. Buiten wordt dit door verwering vanzelf egaal in glansbeeld. Echter, als u dus een strak resultaat zoekt is deze lijnolieverf minder geschikt. Kijk dan eens bij de Toplin verven.
Zeer zuigend, oud schraal hout eventueel voorbehandelen met gekookte lijnolie. Voor schimmelwerende buiten werking een deel zinkwit aan de verf toevoegen, Allback lijnolieverf zinkwit. 15 tot 20% is de standaard. Dit komt neer op max. 0,2 liter per liter lijnolieverf. Op de kleur heeft dit geen invloed, behoudens bij verona bruin en zweeds rood. Er is ook een standaard wit beschikbaar dat deze toevoeging reeds heeft (wit met extra zinkwit). Ook wat extra droogmiddel kan ingezet worden voor een vlottere aandroging. Zuivere lijnolievef droogt immers (zeer) traag, afhankelijk van de kleur is dat stofdroog tussen de 10 en plm. 24 uur - soms nog langer afhankelijk van de kleur en de omstandigheden.
Let op! Binnen zal bij lichte kleuren, met name in donkere ruimtes een duidelijke vergeling waarneembaar zijn. Dit geldt voor alle lijnolieverf, deze vergeelt sterker dan synthetische olieverf. Rendement: 10-25m2/l, sterk afhankelijk van de aard van de ondergrond. Lijnolieverf altijd dun verwerken!
Scroll naar beneden voor de kleuren of kijk naar deze link naar de folder die een matige kleurkaart bevat (pag. 26 en 27) . N.B. een aantal kleuren ontbreekt op deze kaart, O.a. Antraciet, Ral 9010, Stand-, Monumenten- en Zwartgroen. De complete Allback folder kunt u hier lezen. N.B.: Lijnolie heeft veel mooie eigenschappen, die bijvoorbeeld zorgen voor diep indringende hechting van de verf.
Lijnolieverf is echter niet altijd zaligmakend: op sommige plekken is het gewoonweg te vochtig, ondanks het relatief damp-open karakter kan vocht niet weg. Op mijn eigen voormalige schutting, in een vochtige hoek van een Amsterdamse binnentuin (de muren en tegels zijn groen van de alg) werkt het perfect. Dit gegeven voorbeeld heeft natuurlijk geen liggend hout en ondanks de beschutting is er blijkbaar voldoende ventilatie. De werking van een meer damp-open systeem zal per ondergrond, kleur, verfconditie en systeemopbouw, lokatie etc. verschillen. Lijnolieverf, met zijn (dekkende) beitskarakter, kan relatief snel matteren. Vuil kan dan sneller aangrijpen, gecombineerd met vocht (door de constructie / de afwatering / ondergrond niet voldoende droog geweest) kan de laag dan sneller degraderen dan men hoopt.
Afbeeldingen: Kantel op mobiel voor optimale weergave. Open evt. in een nieuw venster voor vergroting. Niet alle kleuren staan er bij.
De grote houten staal is de kleur, de kleine kaartjes laten een mix met wit zien. De kleuren lijken buiten gefotografeerd - binnen zullen de meeste tinten donkerder uitpakken. Weergave van kleur op een scherm is sowieso onbetrouwbaar.
Antiek goud Bentheimer Geel Limburgs Geel
OESTERGROEN ouD goud perkament
RIJTUIGGROEN SPARRENGROEN VERSAILLES
zeemist zilvergrijs wilde salie
distelgroen weidegroen groene omber
rode aarde oud rood verona bruin
bruine aarde chocola oud roze
gelders blauw ultramarijnblauw lijnzaadblauw
oud blauw ijsblauw grafietgrijs
signaalgeel zwart