Caseine

€ 8,40

Caseine, het melkeiwit in poedervorm. Met caseine en hertshoornzout kunt u zelf eenvoudig het bindmiddel voor milkpaint / caseineverf maken. Caseine als bindmiddel staat garant voor het behoud van de kleur van het pigment gecombineerd met een volledig mat aspect, anders dan bij bijvoorbeeld PVA-achtigen (watergedragen acrylaten). Zo blijft bijvoorbeeld ultramarijn intens van kleur.

Recept: 50 gram caseine in 200 ml water, 15 gram hertshoornzout in een paar druppels water aanroeren - bij de caseine voegen. Het mengsel gaat bruisen en schuimen. Het hertshoornzout werkt als ontsluiter voor het eiwit (caseine), het mengsel wordt dikker en wit. Wilt u het langer kunnen gebruiken, voeg 10 druppels spijkolie toe. Het ontstane mengsel voor bijvoorbeeld het verven van onbehandeld hout aanmengen met 1 tot 1,5 deel water en pigment totdat de gewenste dekking bereikt is. Zo komt 100 gram caseine dus tot ongeveer 500 tot 750 ml bindmiddel.

Voor de hoeveelheid pigment is geen maatstaf: de kleurkracht en dekkingsgraad verschilt per kleur. Met veel pigmenten is een verf te maken die in laag dekt. Echter, men moet nooit te veel pigment toevoegen- dan gaat de verf poederen wegens te weinig lijm. Verder is caseine een vrij hard bindmiddel - op te dichte ondergrond of werkende ondergrond, of in te veel laagdikte, is caseine gevoelig voor barstvorming.

In 100 gram of 500 gram.

Artikelnummer: 0184

goto top of page